Serviciul Public Judetean Salvamont Salvaspeo Valcea


In 4 iulie 1995 , Consiliul Judetean Valcea infiinteaza prin hotarare de consiliu “Centrul Judetean Salvamont Valcea” , avand conducator in calitate de presedinte pe Dan Jinaru . Aceasta hotarare a fost luata in urma insistentelor unor oameni de munte datorita faptului ca la producerea accidentelor in zona montana a judetului Valcea nu se intervenea . Acest grup a fost condus de Vlad Dumitriu . Din 1998 , conducerea este asigurata ca presedinte al Centrului Judetean Salvamont pana in 2003 iar din 2003 pana in prezent in calitate de sef de serviciu , Mircea Lera . Din 2004 sunt atestati primii salvatori montani profesionisti : Teodor Octavian Paunescu , Mircea Lera , Gheorghe Usurelu si Victor Becsenescu . In 2004 , Consiliul Judetean aloca pentru prima data fonduri salariale sub forma de indemnizatie de hrana si periculozitate salvatorilor montani din judetul Valcea . In prezent serviciul face parte din Directia Economica a Consiliului Judetean Valcea si are 7 salvatori montani atestati precum si 12 persoane in curs de atestare .
In anul 2012 , se deschide prima partie de ski pe domeniul schiabil Vidra-Obarsia Lotrului , moment de la care se consemneaza primele interventii pe o partie de ski ale salvamontului valcean . Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Valcea actioneaza in versantul sudic al muntilor Fagaras , intre raul Olt si raul Topolog , masivele Cozia , Buila-Vanturarita , Capatanii , Latoritei , versantul nord-estic al masivului Parang si versantul sudic al muntilor Lotrului intre pasul Tartarau si raul Olt . Tot in anul 2012 s-au construit primele refugii salvamont din judetul Valcea in muntii Capatanii .
In 19 cei ani de activitate au beneficiat de serviciile salvamontului valcean mii de persoane aflate in dificultate in conditiile cele mai vitrege posibile , fara ca vreo persoana sa reclame in aceasta perioada nemultumiri cu privire la serviciile prestate de salvamont , ci dinpotriva pe adresa Consiliul Judetean au sosit o serie de facilitate si scrisori de multumire din partea celor care au apelat la serviciile de salvamont ale Salvamont Valcea.