Cum devin Salvator Montan
Cum devin Salvator Montan
Salvatorul montan este persoana calificata profesional sa desfasoare activitati de patrulare preventiva, de asigurarea permanentei in bazele, punctele si refugiile SALVAMONT, de cautarea persoanei disparute sau ratacite, acordarea primului ajutor medical in caz de accidentare si transportarea accidentatului sau a bolnavului pana la predarea acestuia la Ambulanta/SMURD/elicopter sau la prima unitate sanitara.
Echipele de salvatori montani sunt formate din personal angajat si din voluntari, toti avand aceeasi pregatire profesionala.
In Romania profesia de salvator montan este reglementata prin legea nr. 200/2004 completata cu OUG nr. 109/2007 si este incadrata la Profesiile reglementate pentru care durata de studii este inferioara duratei de 3 ani de studii superioare, avand codul COR 541904.
In conformitate cu art. 24 din H.G. 77/2003 privind instituirea unor masuri pentru prevenirea accidentelor montane si organizarea activitatii de salvare in munti poate deveni salvator montan orice persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- are varsta de cel putin 18 ani;
- nu are antecedente penale;
- are o stare de sanatate corespunzatoare confirmata prin fisa medicala;
- a parcurs formele de pregatire profesionala si a efectuat un stagiu de aspirantura, stabilite de Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania;
- are o conduita demna si morala;
- a promovat examenul de atestare in profesie organizat de Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania.
Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania a stabilit o perioada minima de 2(doi) ani de pregatire profesionala pe plan local, realizata in centre salvamont acreditate ca furnizori de formare profesionala pentru stagiul de aspirant/debutant/avansat, timp de minim 360 de ore.
Deci, primul pas pe care trebuie sa il faceti pentru a deveni salvator montan este sa va gasiti o echipa Salvamont in apropierea zonei in care locuiti sau in muntii in care va face placere sa mergeti cel mai des. in cadrul acestei echipe, voluntar, incepand cu nivelul de aspirant la profesia de salvator montan, veti avea ocazia sa descoperiti specificul activitatii de salvare montana, sa ii vedeti si partea nevazuta, cea mai putin sesizata din exterior, sa va confruntati cu greutatile, trairile si incercarile fizice si psihice ale acestui domeniu de activitate si sa decideti singur, in functie de ce simtiti, daca doriti, cu adevarat, sa faceti din acest minunat fenomen, salvarea montana.
In cadrul acestei perioade candidatul parcurge cele trei etape de formare, aspirant, debutant sau avansat si in functie de nivelul de cunostinte detinute si a celor acumulate pe plan local in cadrul echipei salvamont in cadrul careia este in evidenta si in cadrul centrului de formare profesionala Salvamont, poate sa participe la formele de evaluare si atestare organizate la nivel national, structurate pe doua etape, de vara si de iarna, organizate pe nivele, salvator montan aspirant, debutant si avansat. In urma absolvirii acestor etape de evaluare, candidatul obtine diploma de calificare in profesia de salvator montan, certificatul de competente si atestatul profesional (Hg 77/2003 , art. 24, litera f) documente care ii certifica competentele de practicare acestei profesii, ca angajat sau ca voluntar, in cadrul unei echipe de salvare montana.
Salvatorii montani au obligatia de a participa la intervale stabilite de Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania la examene de reatestare prin care i se reconfirma dreptul de libera practica in profesia de salvator montan. Neparticiparea sau nepromovarea examenelor prevazute de reatestare la fiecare trei ani duce la pierderea dreptului de libera practica in profesia de salvator montan.
Structurile Salvamont in cadrul carora se parcurg stagiile de formare nu sunt scoli de initiere in schi sau alpinism, ramuri sportive in care aspirantul trebuie sa detina deja bune cunostinte si abilitati, fara de care, sansele ca sa se formeze ca un bun salvator montan sunt foarte mici.
De asemenea, indiferent de nivelul de pregatire in schi sau alpinism, daca aspirantul nu are, pe langa dragostea si pasiunea de a merge pe munte, si spiritul de sacrificiu pentru a ajuta neconditionat pe cel care are nevoie, atunci nu va putea deveni niciodata un salvator montan adevarat.
Profesia de salvator montan presupune riscuri asumate, impune foarte bune aptitudini sportive, fizice si psihice, buna pregatire in orientarea in teren, prim ajutor, capacitate de observare, analiza si decizie, abilitati interpersonale dezvoltate, capacitate de lucru in echipa, program de lucru indelungat, imprevizibil si in conditii grele: stres, intuneric, conditii meteo extreme, incarcare psihica mare, mediu infestat microbiologic, influenta permanenta a factorilor de risc, etc.
Daca la toate acestea adaugam, caracterul voluntar, fara foloase financiare al activitatii, pentru salvatorii voluntari, sau remuneratia mica a celor angajati, firesc se poate pune si intrebarea, de ce sa fii salvator montan?
Raspunsuri pot fi multe, mai mult sau mai putin relevante, dar, cel mai aproape de adevar este cel care descrie implinirea sufleteasca pe care o ofera aceea fractiune de secunda in care simti senzatia unica pe care ti-o da sentimentul ca ai salvat un om, a carui viata, intr-un anumit moment, a fost doar in mainile tale si ale colegilor tai de echipa.
Va invitam sa fiti alaturi de noi, sa descoperiti frumusetea acestei activitati si, chiar daca nu aveti abilitatile necesare pentru a deveni salvator montan, oricine, indiferent de pregatire, profesie, sex, nationalitate, religie... poate fi colaborator, isi poate gasi locul si rolul in cadrul structurilor noastre de salvare montana si ne poate sprijini in toate activitatile conexe activitatii de salvare montana.
Va asteptam cu drag!
Cornoiu Sabin
presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania-
Salvamont Romania